Wat is beter, een eenmanszaak of een BV?
Bijna alle ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Als de zaken goed gaan en de winst flink boven de ton uitkomt, richten ze een BV op.
Bij een winst van meer dan anderhalve ton kan een BV fiscaal voordeliger zijn dan een eenmanszaak. Je profiteert als directeur-grootaandeelhouder (dga) van een BV niet langer van de zelfstandigen- en startersaftrek van samen bijna 10.000 euro en de mkb-winstvrijstelling van 14 procent, maar je betaalt uiteindelijk toch vaak minder belasting over je winst.
Met deze tool kun je berekenen welke ondernemingsvorm in fiscaal opzicht het meest gunstig is.
Crisis raakt BV
Maar wat nu als de zaken na verloop van tijd minder gaan lopen? Veel ondernemers hadden al voor de crisis die in 2008 uitbrak een BV, maar verdienen sindsdien structureel minder. Maar ze hebben nog steeds die BV.
Nu heeft een BV meer voordelen dan uitsluitend fiscale. Een voordeel van een BV dat je zo kunt voorkomen dat je persoonlijk failliet gaat als je zakelijk in de problemen zit.
Vroeger werd ook vaak gewezen op het voordeel om als dga pensioen in je BV op te bouwen, maar die vlieger gaat inmiddels niet meer op. Tienduizenden dga's zitten nu juist in de problemen omdat ze pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd. Door de lage rente moeten ze zulke enorme reserves aanhouden, dat ze veelal geen dividend meer kunnen uitkeren.
Opnieuw tegen het licht houden
Ondernemers die destijds een BV lieten oprichten vanwege de fiscale voordelen, zouden het sommetje eigenlijk eens in de paar jaar opnieuw moeten maken. Soms zal dan blijken dat een BV helemaal niet meer voordeliger is.
Een probleem daarbij kan zijn dat voor accountants en andere administrateurs een BV altijd interessanter is dan een eenmanszaak, omdat het doen van de administratie van een BV meer oplevert dan de boekhouding van een vergelijkbare eenmanszaak. Hopelijk zal hen dat er niet van weerhouden hun klanten aan te raden de BV om te zetten in een eenmanszaak als dat voor die klanten meer oplevert.
Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl